Normaali kengitysväli vaihtelee 5-9 viikon välillä riippuen hevosen fyysisistä ominaisuuksista, sen käytöstä ja asuinolosuhteista. Kengitystarpeen arviointi onkin hyvä perustaito jokaiselle hevosen kanssa touhuavalle. Kerron mielelläni vinkkejä, kun otat asian puheeksi. Säännöllisellä ja riittävän usein tapahtuvalla kengityksellä varmistamme yhdessä hevosen parhaan mahdollisen kavioterveyden. ”No hoof, no horse” on sanonta joka pitää paikkansa varsin hyvin, kavioista on tärkeä huolehtia hyvin.
1. Varaaminen. Varaa kengitys ajoissa. Välin ollessa liian pitkä, hokit ja tilsakumit edesauttavat naulojen löystymistä ja irtokenkien ilmenemistä. Ajoissa varaaminen myös helpottaa paljon aikataulujen suunnittelua ja turhien kilometrien välttämistä ja vaikuttavat sitä kautta olennaisesti sekä kuluihin että työpäivien pituuteen.
Jos hevosellasi on jokin erityistarve kengityksen suhteen tai kyse on esim. varsan tai muutoin tottumattoman hevosen kengityksestä, niin ilmoita. Tiedän sitten varata enemmän aikaa.
2. Kengityspaikka. Kengityspaikan tulee olla lattialtaan tasainen, hyvin valaistu tila, jossa päästään suojaan sääolosuhteilta. Kengitystilassa ei voi olla -5 astetta kylmempi.
Kengityspaikalla pitää olla sen verran tilaa, että kengitys mahdutaan suorittamaan turvallisesti vaikka hevonen vähän kääntyisi tai peruuttaisi. Irtonaista tavaraa ei kengityspaikalla saa olla – ämpärit, talikot, loimet sun muut tallitarvikkeet voivat aiheuttaa merkittäviä vaaratilanteita.
Hevonen tulee totuttaa kengityspaikkaan, jotta sillä on rento olo, eikä se jännitä.
3. Valmistautuminen. Ota hevonen hyvissä ajoin talliin jotta kaviot ehtivät sulaa ja jalat kuivua. Märät jalat ovat liukkaat käsitellä ja aiheuttavat vaaratilanteita. Kuraisista jaloista perin hinnaston mukaisesti ”pesulisän”. Huomioithan että jäisiä kavioita ei voi kengittää. Kun poistat kavioista jäätilsat, niin kovalla pakkasella kavioiden sulamiseen menee ainakin puoli tuntia.
4. Ongelmatilanteet. Mikäli hevosellasi on ongelmia käytöksessä tai kengitystilanteessa muuten, ole hyvä ja kerro niistä etukäteen. Näin pystyn toimimaan turvallisemmin.
Rauhoitteet ovat tehokkaita ja helppokäyttöisiä. Mikäli hevosen käytös on kenellekkään tilanteessa vaarallista (kengittäjä, hevonen, sivulliset henkilöt) omistajan tulee järjestää hevosen rauhoitus sovituksi kengitysajaksi. Rauhoitteet ovat vain eläinlääkärin reseptillä hankittavissa, joten hanki ja annostele rauhoite hyvissä ajoin.
5. Opetus. Paras valmistautuminen on nuoren hevosen opetus jalkojen käsittelyyn jo ihan varsasta asti. Käsittelyä tulisi tehdä päivittäin rauhallisessa tilanteessa, jotta hevonen oppii olemaan rennosti, pelkäämättä ja pelleilemättä.
Malttamaton hevonen olisi hyvä liikuttaa ennen kengitystä, jotta hevosella ei olisi ylimääräistä energiaa. Tarkoitus olisi, että kengitystilanne olisi mukava sekä hevoselle että kengittäjälle.
6. Force majeure. Joskus päivään kuitenkin tulee jotain sellaista, että sovittuja töitä täytyy siirtää. Pyrin aikatauluttamaan päivän niin että myöhästymisiä ei tule, mutta eläinten kanssa tehtävässä työssä lähes mikä tahansa on mahdollista. Pyrin kuitenkin aina ilmoittamaan mikäli viivästyksiä tulee.
Joskus maamme keliolosuhteet asettavat haasteita, kovat pakkaset hyydyttävät auton tai kengittäminen liian kylmässä tallissa ei onnistu. Tiet saattavat olla niin liukkaat ja huonosti hoidetut, että tallille ei painavassa kuormassa pääse.
Tällöin toivon teiltä edelleenkin pelisilmää ja ymmärrystä, jotta työnteko pysyy turvallisena ja mielekkäänä ja kengittäjä työkuntoisena vielä monta vuotta.